2011. január 28., péntek

A felnőttképzésről

Felgyorsult világunkban nem elég elvégezni egy középiskolát, megtanulni egy szakmát, és a diploma megszerzése után sem dőlhetünk hátra kényelmesen. A megszerzett tudás gyorsan elavul, nagyon fontos a már meglévő ismereteket folyamatosan frissíteni, bővíteni a versenyképesség megtartása érdekében. Sor kerülhet arra is, hogy kedvtelésből, vagy ami sajnos gyakoribb, kényszerűségből új szakma után kell néznünk. A felnőttképzéssel foglalkozó intézmények ezen igények és elvárások kielégítésére vállalkoznak.

A felnőttképzés egy olyan oktatási forma, amely a tankötelezett koron túliak számára biztosít szervezett iskolarendszeren kívüli tanulási lehetőséget. Ez lehet általános, nyelvi, vagy szakmai képzés. Lényeges, hogy a résztvevők az intézménnyel nem állnak tanulói, hallgatói jogviszonyban, hanem kapcsolatukat a képzés kezdetén megkötött felnőttképzési szerződés szabályozza.

Az állam által elismert szakképesítéseket az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) tartalmazza. A szakképesítések megnevezésén kívül szerepel a jegyzékben a szakképesítés típusa, szintje, szakmacsoport, szükséges iskolai végzettség, stb.

Az Europass a bizonyítvány kiegészítőjeként arra szolgál, hogy idegen nyelven nyújtson információt a megszerzett szakképesítésről, szakmáról, így átláthatóbbá téve a különböző országokban szerzett szakképesítéseket.

Egyre népszerőbb a távoktatás, amelyben az oktató és résztvevő között a kapcsolattartás elektronikus úton valósul meg, (internet) és a tanuló egyéni tanulási rendjének megfelelően sajátíthatja el a tudást. A távoktatás kiváló lehetőség azoknak, akiket a földrajzi távolság akadályoz, vagy akik más okok miatt nem tudják igénybe venni a hagyományos oktatási formát (pl. kismamák), vagy a főállásban dolgozóknak nem kell szabadságot kivenniük a tanórák miatt, hiszen mindenki saját maga oszthatja be a tanulásra szánt idejét. Az ilyen képzések általában olcsóbbak a hagyományos képzésekhez viszonyítva.

Léteznek nem OKJ-s szakképesítések is, vagyis amelyek nem szerepelnek a jegyzékben. Ezek lehetnek jól hasznosítható, akár vállalkozás indítására alkalmas tanfolyamok is.

Az oldalon különböző felnőttképző intézmények tanfolyamait ajánljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése